Dlaczego ekogroszek się spieka

Właściciele kotłów na ekogroszek notorycznie walczą z jego spiekaniem się. Podczas spalania ekogroszku tworzy się szlaka, którą po wypaleniu trzeba odgarniać. Niestety w tej szlace nie rzadko są niedopalone jeszcze cząsteczki węgla.

Przyczyną spiekania się ekogroszku jest… niestety bardzo często jego niska jakość. Prawdziwy ekogroszek powinna cechować bardzo niska spiekalność określana symbolem RI. Niestety ekogroszki o niskiej spiekalności są bardzo drogie bo na rynku ich brakuje.

Zdolność spiekania ekogroszku potęgują złe ustawienia dmuchawy. Zbyt mocny nadmuch zwiększa spiekanie się węgla. Pomóc na sklejanie się węgla może stosowanie sterownika z PID, który dokonuje pomiaru temperatury spalin i tym samym nie doprowadza do zbyt mocnego nadmuchu.

1 Comment

  1. szleper

    Niestety na polskich kopalniach brakuje dobrej jakości węgla. Tak naprawde pod dostatkiem jest tylko mialu. Dlatego przyszloscia kotlow podajnikowych sa kotly mialowe albo kotly opalane brykietem weglowym, czyli zbrykietowanym flotokoncetratem.

    Reply

Skomentuj szleper Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *